AMSTERDAM – Uit onderzoek van het Instituut voor Psychiatrie Londen blijkt dat staren in een spiegel voor angst en onzekerheid kan zorgen.

Tijdens het onderzoek moesten vrijwilligers variërend van enkele seconden tot minutenlang in een spiegel kijken. De deelnemers werden geleidelijk aan meer angstig en zelfs depressief over hun uiterlijk, dat meldt Daily Mail.

De groep van vijftig vrijwilligers bestond voor de helft uit patiënten met Body Dysmorphic Disorder, een afwijking waardoor men zich constant zorgen maakt om zijn vertoning. De andere helft bestond uit ‘gezonde’ deelnemers. De helft van de deelnemers was vrouw.

Lichamelijke tevredenheid

Tijdens de eerste test moesten de deelnemers gedurende 25 seconden in de spiegel staren. Vervolgens werden ze ondervraagd over hun lichamelijke tevredenheid via een op maat gemaakte vragenlijst. Voor de tweede test moesten de deelnemers minimaal 10 minuten naar zichzelf staren alvorens ze werden geëvalueerd.

Na het onderzoek vertoonde ook de gezonde proefpersonen tekenen van angst en bezorgdheid over hun eigen lichaamsbeeld. Dit ondanks het feit dat zij voor de test tevreden waren over hun uiterlijk.

De onderzoekers vonden de resultaten verrassend. “Het staren in een spiegel leidt bij patiënten met BDD tot een toename van angst", aldus een van de onderzoekers. “Wat echter opvalt, is dat de gezonde deelnemers op dezelfde manier reageren op het staren naar hun eigen spiegelbeeld."