BAARN - Internet zorgt ervoor dat je nieuwe mensen ontmoet, maar maakt je waarschijnlijk niet gelukkiger in de liefde.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de voor- en nadelen van online dating door de University of Rochester.

Inmiddels is een nieuwe liefde zoeken via internet een geaccepteerde en veelgebruikte methode. Zo’n 23 procent van de stellen gaf in het onderzoek aan elkaar online gevonden te hebben. Hiermee is het de op een na populairste manier van een partner zoeken, na gekoppeld worden door vrienden.

Toch kleven er volgens de onderzoekers een aantal beperkingen aan dating sites waar je rekening mee moet houden. Door het grote aanbod verandert de manier waarop je keuzes maakt.

Het is alsof je door een dikke catalogus bladert op zoek naar een nieuwe broek. Het maakt je kritischer en je maakt je keuze op basis van een vergelijking met de andere potentiële geliefden. Volgens de onderzoekers is dat niet de juiste manier om een partner te kiezen.

'Matching'
Sommige datingsites bieden ‘matching’ aan. Op basis van kenmerken, voorkeuren of vragenlijsten koppelen ze je aan geschikte profielen. De sites weigeren prijs te geven met welke methode ze die geschikte partners vinden. In dit onderzoek is geen bewijs gevonden dat dergelijke matching werkt.

Volgens de onderzoekers maken de dating sites hun ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’-beloftes niet waar. De belangrijkste indicator voor een goede match is hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ze reageren op onvoorspelbare situaties. Hoe goed geliefden bij elkaar passen is niet vooraf te meten.

Tips
Toch vinden de onderzoekers dat dating sites je wel kunnen helpen om iemand te ontmoeten. Ze adviseren online daters niet teveel geld te spenderen, per keer slechts een handjevol profielen te bekijken en snel een afspraak te plannen. "Waarschijnlijk kan twee minuten samen een kop koffie drinken nooit vervangen worden", zegt Eli Finkel.