AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang op de sensuele schatten onder het zee oppervlak.

Chique, maar ook cartoonesque is de oceania tendens voor de zomer van 2012 die over de catwalks heerst. Van de Britse Mary Katranzou met organische, bijna golf-achtige vormen op mini-rok en lijfje tot koraalrode rif inspiratie bij Alexander McQueen die qua look iets magisch bezit.

Om naast de terugblik op weliswaar de swingende en fascinerende jaren '20 ook een blik in de toekomst te geven, kwam deze trend naar boven drijven. Oceaan-achtige transparantie en azuur kleuren, geavanceerde materialen en een eigenzinnig silhouet. Over het afgelopen decennia heeft een duik naar de parels in zee nooit zo’n grote invloed gehad op topontwerpers.

Voor dit trend report vieren vooral Engelse ontwerpers hoogtij in hun avant gardistische visie en Peter Pilotto kozen voor de tropische look. Broeierige bloemprints, body- con versus maxi en alle schakeringen aan blauw passeerden zo de revue voor een wonderlijke blik op het onderwater universum.

Alexander McQueen

Dat Sarah Burton een waardige opvolgster is van de overleden Alexander McQueen, blijkt ook weer uit de fantasierijke en wonderschone collectie voor lente/zomer 2012. Zo werd het koraalrif opgedoken in een intens rode tint en vertaald naar creaties die een prachtig volume en structuur vertonen.

Zo mythisch als het modeverhaal bij McQueen vaak is, trad ook deze keer weer een krachtige, maar altijd vrouwelijke muze naar voren in zijde chiffon met oesterprint of gemetalliseerd jacquard. Burton gebruikte voor haar godinnen de drie G’s; Grès voor de plooiingen en draperiën, Gaudí voor het architecturale aspect en Gaia voor het al omvattende oceaan leven dat was verwerkt in de kleding.

Mary Katrantzou

Ook zo’n Britse modemaker met veel talent is Katrantzou die investeerde in abstracte oceaanprints en zelfs haar bekende silhouet, het bolle rokje, bijna in een golf beweging deed veranderen. Gedurfd met een knipoog naar maatschappelijke kwesties, beleeft Mary Katrantzou’s stijl deze keer ook een liefde voor de diepzee wereld.

Belangrijk in deze collectie zijn vooral de motiefjes die naar de natuur verwijzen, zoals schalen, veren en bloemen die onder zout water leven. Ook blikt Mary Katrantzou’s modebeeld naar de toekomst en het oogt bijna futuristisch op esthetische wijze.

Style tips

Ter inspiratie vertaalt deze oceaan trend zich vooral naar de straat met diepzinnige blauwtinten, zoals azuur en lapis. Ook wordt er gekozen voor architecturale vormen, zoals een extreem bolle rok en transparante lagen.

Abstracte onderwater prints zijn een verfrissing van de garderobe en alle verwijzingen in design naar een organische golf of flora en fauna zijn meer dan welkom. Draag zo’n outfit bovendien wel met hoge stilletto’s of peep-toes en met de gratie van een waternimf, een eigenzinnige en krachtige vrouw.

Trend Report: Oceanische Pracht