DEN HAAG - Nederlandse hotels werden in 2011 drukker bezocht dan in 2010.

In de eerste 10 maanden van het jaar steeg het aantal hotelgasten met 2,5 procent tot bijna 30 miljoen.

Van vijf grote steden ontvingen Utrecht, Rotterdam en Maastricht meer gasten. Het aantal hotelovernachters in Amsterdam en Den Haag bleef in die periode gelijk.

De groei in januari tot oktober 2011 was minder groot dan in deze periode in 2010. Toen waren er in Nederland nog 7 procent meer hotelovernachtingen dan in de eerste tien maanden van 2009. Dit blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door ANP en Sargasso.nl.

Utrecht

''De hotelindustrie reageert sterk op economische ontwikkelingen," zegt Marco van Bruggen, senior consultant bij Horwath, een adviesbureau gespecialiseerd in de sector. ''In 2008 en 2009 zagen we zeer sterke dalingen. In 2010 ging het wat beter met de economie en trok het hotelbezoek ook weer flink aan. Dat zette in 2011 door.''

Utrecht kende de eerste 10 maanden van vorig jaar de grootste groei in het aantal hotelovernachtingen: 12 procent. Rotterdam had 7 procent meer hotelovernachtingen, Maastricht 4 procent.

Amsterdam

In Amsterdam werden er in deze periode niet meer kamers geboekt dan het jaar ervoor. In 2010 was deze stad nog de grootste stijger, met bijna 14 procent meer bezoekers van januari tot oktober dan in dezelfde periode in 2009. Ook in Den Haag bleef het aantal overnachtingen nagenoeg gelijk.

''Amsterdam reageert extra sterk op de economische ontwikkelingen. Dat komt doordat het niet alleen een belangrijke toeristenstad is, maar ook een belangrijke speler in de internationale handel. We zien altijd dat Amsterdam vooroploopt in de ontwikkelingen die voor heel Nederland gelden", aldus Van Bruggen.