AMSTERDAM - Een op de tien mannen gebruikt wel eens het wachtwoord van zijn vriendin zonder dat ze het weet. Van de vrouwen geeft 6 procent toe dit wel eens te doen.

Uit een Brits onderzoek, gehouden door een verzekeraar onder 1.000 volwassenen, blijkt dat deelnemers het wachtwoord van hun partner vaak kunnen raden. Ze leggen de schuld bij hun partner, die volgens hen een te simpel wachtwoord gebruikt. Verjaardagen, de meisjesnaam van hun moeder of een telefoonnummer worden bijvoorbeeld veel gebruikt, zo meldt Daily Mail.


Wanneer het raden niet lukt, kan het wachtwoord ook gekraakt worden door het op te zoeken. Bijna de helft bewaart zijn paswoorden namelijk op papier, in de mobiele telefoon of op de computer zelf. 24 procent bewaart zelfs alle wachtwoorden op dezelfde plek.

Hetzelfde wachtwoord


Meer dan driekwart van de deelnemers geeft aan hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere accounts. Zo krijgt een partner niet alleen toegang tot het e-mailaccount, maar ook tot sociale netwerken en bankrekeningen. Het controleren van de partner wordt zo wel erg makkelijk. 

15 procent van de Britten is zich bewust van het feit dat ze te simpele wachtwoorden gebruiken en dat er een grote kans is dat vreemden toegang tot hun informatie kunnen krijgen.

Voorzichtig


Mensen boven de 55 zijn het meest voorzichtig met hun online bankzaken. 86 procent van hen is alert op fraude. Slechts 59 procent van de mensen onder de 25 jaar letten hier regelmatig op.