BAARN - De hersenen van mannen en vrouwen gaan anders om met verslaving. Dat concluderen onderzoekers van de Yale School of Medicine.

Deze ontdekking zou betekenen dat verslaafde mannen gebaat zijn bij een andere therapie dan vrouwen.

De onderzoekers bestudeerden de hersenen van 30 cocaïneverslaafden en 36 controlepersonen (die af en toe alcohol dronken) met behulp van een MRI-scan.

Tijdens de scan werden de deelnemers blootgesteld aan verschillende stressvolle situaties en tekens die in verband gebracht worden met cocaïne of alcohol.

Bij de verslaafde vrouwen werden de hersengebieden voor verlangen en verslaving vooral geactiveerd door stress. De verslaafde mannen toonden juist meer hersenactiviteit bij tekens die zij in verband brengen met cocaïne.

Behandeling

"De behandeling van de verslaving is heel anders bij verslaafden die bij stress verlangens ervaren dan wanneer de hunkering ontstaat uit drugstekenen", vertelt hoofdonderzoeker Marc Potenza. "Het is belangrijk om de biologische mechanismen die onder deze verlangens liggen te begrijpen."

Volgens Potenza hebben verslaafde vrouwen meer baat bij behandeling gericht op stressvermindering. Voor mannen is een cognitieve gedragstherapie meer geschikt.