AMSTERDAM - Op Cosmopinie staan artikelen over beauty, trends en cosmetica ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten in cosmetica, gewonnen uit planten, zijn erg populair. Een minder bekend voorbeeld is extract van het kruid kaasjeskruid.

(Groot) kaasjeskruid - in het Engels mallow - is familie van marshmallow en herken je op het cosmeticalabel aan de INCI-naam malva sylvestris. Hierop zijn verschillende varianten mogelijk, waaronder extract of poeder van de bladeren of de bloemen van de plant. Kaasjeskruid wordt met name gebruikt in natuurcosmetica en in gezichtsverzorgingsproducten van de luxere cosmeticamerken.

De familienaam malva is afgeleid van het Oudgriekse malassoo, wat verzachten betekent. Deze legt meteen ook de functie uit van kaasjeskruid in cosmetica: het kruid heeft een verzachtende, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschap, dankzij de in het kruid aanwezige slijmstoffen, flavonoïden, and anthocyanidines.

Beschermend

De slijmstof die de plant aanmaakt werkt als beschermend laagje dat de huid minder gevoelig maakt voor irritaties van buitenaf. Het is qua cosmetische toepassing te vergelijken met het slijm van aloë vera en heemst.

Anthocyanidines zijn onderdeel van de pigmenten in de plant, die naast een mooie kleur ook beschermen tegen antioxidanten. Nuttig voor de plant, maar ook voor de huid! Ook flavonoïden werken als antioxidanten, maar hebben ook een ontstekingsremmend effect.

Verdikkingsmiddel

Daarnaast wordt kaasjeskruid ook gebruikt als natuurlijk verdikkingsmiddel, om de textuur van cosmeticaproducten te verbeteren.

Kaasjeskruid is ene veilig ingrediënt waarvan volgens de Skin Deep cosmetics safety database geen gezondheidrisico's bekend zijn.

Gerecenseerde producten

kaasjeskruid

Weleda Rosa Mosqueta reinigingsmelk – beoordeeld door bezoeker(s) met een 4.3 uit 5

Dermalogica Skin Smoothing Cream - beoordeeld door bezoeker(s) met een 3.5 uit 5

Dior Diorskin Forever Compact SPF 25 - beoordeeld door bezoeker(s) met een 4.7 uit 5