AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor de Christobal Balenciaga methode van ontwerpen.

Over het plankier van onder andere Céline en zelfs bij de altijd zo etnisch geïnspireerde Dries van Noten was de invloed van het aloude Balenciaga voelbaar. De jaren '50 vanuit een couturevisie wordt daarbij een belangrijk tijdperk voor lente/zomer 2012 om inspiratie uit te putten.

Zoals modejournalist Georgette Koning al omschreef is de nieuwe winkel in Amsterdam, COS, bij het modepubliek geliefd en zet het ook een look neer die Christobal Balenciaga voor 1968 creërde. Op de catwalk is een ware revival gaande van gestructureerde vormen en rechte belijning. Zijn wijze van ontwerpen lijkt vrijwel sculpturaal met heel duidelijke silhouetten die zich in een stevige stof om het lichaam vormen.

Jason Wu weet de jonge, New Yorkse ‘in crowd’ met zijn edgy en frisse aanpak altijd in te pakken en deze keer deed hij dat op suikerzoete wijze. Zo koos hij voor een lange avondjurk, maar ook voor een cool, kort en jonger ogend pakje met de typische ruche langs de taille als een knipoog naar Christobal Balenciaga.

Dries van Noten

Bij Dries van Noten valt een eclectische stijl te verwachten die rijk van kleur en print is. Voor lente/zomer 2012 waren deze elementen absoluut aanwezig, maar ontpopte zich tot een tikje nostalgisch verhaal met sterke vormen.

Zo verwerkte Van Noten ook de ‘peplum’ in veel van zijn luxueze tops en jurkjes - dit is een opvallende ruche of opbolling vanaf de taille. Ook een zijden rok voor de avond met wijdstaande vorm bleek zo’n Balenciaga-achtige look die rebels werd afgemaakt met een wit leren bikerjasje.

Balenciaga

Ook ontwerper Nicolas Ghesquière blikte ver terug en onderwierp Christobal Balenciaga’s design archieven aan wat research. Bijna zwevende silhouetten werden door de inventieve hoofddesigner gemixt met een stadse en meer draagbare visie.

Zo koos Ghesquière voor metallics die in de mix met het typische Christobal silhouet vooral heel vooruitstrevend ogen. Haute constructies werden op de catwalk ook gedragen met shorts en gevormd tot beeldige, kortere jurkjes die tijdens geen enkel mode moment zouden misstaan.

Style tips

Zulke uitgesproken vormen als van Christobal Balanciaga in de jaren '50 is vaak moeilijk te vinden bij ‘high street’ labels. Toch kan er in ieder geval gekozen worden voor luxe, iets glanzende en zelfs metallic materialen voor een couture-waardige look.

Ga bovendien op retro met lange, uitwaaierende rokken of jurken en mix deze met een kort jasje. Ook flink wat draperiën en ruches vanaf de taille doen het bij deze stijl erg goed.

Trend Report: Christobal Balenciaga-esque