AMSTERDAM - Met haar bezoek aan de Amsterdam Fashion Week (AFW) heeft prinses Máxima een bijdrage geleverd aan het belang van duurzame mode.

"Ze helpt hiermee green fashion op de kaart te zetten", zei directeur en mede-eigenaar Bart Maussen van de AFW.

Het was de eerste keer dat de prinses een bezoek bracht aan het mode-evenement, dat deze week voor de 16e keer plaatsvindt. Ze woonde vrijdag de finale van The Green Fashion Competition bij, een internationale wedstrijd waarbij ontwerpers mode maken die geschikt is voor de catwalk en waar ze bij de productie van stoffen de biodiversiteit behouden.

Maussen noemde de komst van Máxima ''een geweldige eer''. Volgens hem draagt de prinses duurzame mode een warm hart toe. ''Ze draagt bijvoorbeeld veel kleding van ontwerper Jan Taminiau, die hier veel aandacht aan besteedt.''

De directeur omschreef de prinses als een stijlicoon. ''Ze ziet er altijd perfect gekleed uit. Zij zou een perfecte ambassadrice zijn van de Nederlandse mode-industrie.''

Maxime

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) reikte de prijzen uit in 2 categorieën. De winnaar bij de jonge, beginnende ontwerpers was de Amerikaanse Carrie Parry. Voor haar kleurrijke creaties ging zij er met een geldbedrag van 15.000 euro vandoor.

In de categorie modeondernemers die al werkzaam zijn in de branche, koos de jury voor Studio Jux van de Nederlandse ontwerpster Juske Lundgren. Zij won 25.000 euro. In totaal showden acht finalisten hun werk aan het publiek op het Westergasfabrieksterrein.

De Amsterdam Fashion Week wordt twee keer per jaar gehouden en duurt nog tot en met zondag.

Máxima bij Amsterdam Fashion Week