AMSTERDAM - Sjaak Hullekes en Bas Kosters openden woensdagavond de zestiende editie van Amsterdam Fashion Week.

De Arnhemse ontwerper Sjaak Hullekes keerde na lange tijd weer terug op de Amsterdamse catwalk. Bas Kosters opende zijn show met een eigen openingsnummer.

Hullekes ontwierp een collectie geïnspireerd op onze planeet. “Wij zijn tegenwoordig zo gewend aan het gebruik van mechanismen en computers en de menselijke drang tot vernieuwing dat wij vaak vergeten hoe mooi onze planeet is, hoe ‘moeder aarde’ ons rust en tegelijkertijd energie kan geven”, aldus de ontwerper. De show werd geopend met dansers die zijn nieuwe ondergoedlijn presenteerden.

De inspiratie voor de collectie kwam het duidelijkst naar voren in het kleurgebruik. Warme en natuurlijke kleuren zoals wijnrood, indigo blauw en bosbruin waren verspreid door de gehele collectie. Hullekes, bekend om zijn handgemaakte details, showde ook nu veel handwerk in stiksels en borduursels.

Silhouet

Het silhouet was slank gesneden. Elegante schoenen, enkellange jassen met overslagsjaal en slank gesneden pantalons maakten deel uit van de 'boheemse’ dandy collectie.

Bas Kosters

Het anti-fashion icoon Bas Kosters showde wederom een kleurrijke en speelse collectie. De show werd geopend met een nieuwe track voor zijn band Superior Experience met producer Riptide. Inspiratie vond Kosters in zowel de natuur als het hectische leven in de stad. De zoektocht naar een juiste balans tussen deze twee verschillende werelden diende als leidraad bij het ontwikkelen van zijn 1, 2, Tree collectie.

Kosters liet een explosie aan kleur en print zien op de catwalk. Het stadse en het leven in de natuur liet hij expres botsen in de outfits. Zachte materialen en vergrote silhouetten ontmoetten de grafische, felle vormgegeven kant van het stadse leven. Ook de muziek was hierop geïnspireerd door de vele ringtones en voicemailberichten die werden afgespeeld tijdens het spektakel.

Openingsavond Amsterdam Fashion Week