AMSTERDAM - Frans modehuis Chanel showde dinsdag haar Haute Couture collectie op een bijzondere locatie. Voor de show liet modeontwerper Karl Lagerfeld het interieur van een vliegtuig nabouwen in het Grand Palais in Parijs.

De bouw van het Chanel duurde vijf dagen. Het toestel was tot in de kleinste details uitgerust met genummerde zitplaatsen, nooduitgangen en een cockpit. Er was plek voor 247 'passagiers' en de stoelen waren zelfs voorzien van extra beenruimte.

"Ik houd van vliegen", vertelde Lagerfeld aan Telegraph. "Ik hoef niet te praten; iedereen om me heen kijkt naar zijn scherm. Ik kan alleen zijn. Het is perfect."

Collectie

De collectie was deels geïnspireerd op de vliegtuigindustrie. Het silhouet was simpel, hooggesloten en langgerekt met grote pofmouwen. Bouclé jasjes werden afgewisseld met jurken van tweed en cocktailjurken met borduursels en pailletten.

"Als je kijkt naar wat stewardessen echt droegen in de jaren '60 was het niet zo geweldig en zelfs erg geforceerd", zo meent Lagerfeld. De kleur blauw voerde de boventoon in maar liefst 154 verschillende tinten.

Chanel showt in vliegtuig