PARIJS - Maison & Objet, een van de eerste grote woonbeurzen van 2012, is afgelopen vrijdag van start gegaan in Parijs. Dit jaar toonde de beurs neutrale kleuren, ruwe materialen en het peertje.

Tot en met 24 januari zijn de 8 hallen van Paris Nord Villepinte omgetoverd tot een paradijs voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de nieuwste kleurtrends en woonproducten voor in huis.

Wat direct opvalt is dat de stands dit jaar sober zijn qua kleur. In 2011 toonden de vele verschillende merken die op de beurs stonden vooral veel kleur, nu is het allemaal een stuk ingetogener en minder uitbundig, zo was eerder ook al voorspeld door Kleurinspiratie.

Het gebruik van enkel een paar accenten fluor, af en toe een knallende kleur rood, stands gemaakt van lichtkleurig hout en veel wit, grijs- en blauwtinten bevestigen dat dit jaar iets zuiniger aan gedaan wordt met kleur.

Ruwe materialen

Een trend die blijft voortduren is het gebruik van ruwe materialen. Dit zijn materialen die bijna niet worden bewerkt om zo hun natuurlijke karakter te behouden. Grove, houten tafels en zitmeubilair zijn niet weg te denken uit het interieur.

Natuurlijke materialen spelen sowieso een grote rol in de woonwereld. Ontwerpers werken graag met aardse materialen als katoen, hout, wol, bamboe en keramiek. Ook producten gemaakt van gerecycled materiaal zijn nog altijd een veelvoorkomend verschijnsel.

Azië

Producten uit Azië zijn in opkomst. Van de 8 hallen stond één hal zelfs helemaal in het teken van etnische producten. Vooral producten uit Azië en Afrika zijn populair. Ook hier is het gebruik van natuurlijke materialen en recycling terug te zien.

Als tegenpool van de ruwe materialen komen er ook steeds meer verfijnde producten op de markt. Uit Japan komen meubels en accessoires gemaakt van papier en hout met een gepolijste afwerking.

Peer in de spotlight

Een opvallend fenomeen op het gebied van verlichting is het verdwijnen van het armatuur. Werd de lichtbol vroeger juist verstopt achter een dichte lampenkamp, nu staat de peer in de spotlight. De lichtbol wordt duidelijk zichtbaar achter gevlochten lampenkappen of kappen gemaakt van dun doorschijnende stof.

Ook alleen een peertje aan een snoer volstaat. Talloze varianten zijn er. Peertjes in diamantvorm, of een bol met iets erin, versierd met matte accenten, kristallen en andere vormen zijn geen uitzondering meer.

De natuur herleeft op woongebied