AMSTERDAM - 's Avonds na acht uur een hartige snack, daar zijn Nederlanders wel voor te porren.

Dat blijkt uit een opinieonderzoek onder 500 Nederlanders dat gezondNU liet uitvoeren samen met de Nationale Gezondheidsbeurs.

Een op de drie Nederlanders eet minimaal drie per week 's avonds nootjes, kaas, worst of chips. Mannen iets meer dan vrouwen. 11 procent van de mannen snackt zelfs elke avond, tegen 4 procent van de vrouwen.

Frisdank

De helft van alle mannen drinkt minimaal drie keer per week frisdrank. Bij de vrouwen is dat 30 procent. Tieners lusten er met bijna 60 procent wel pap van. Er zijn ook mensen die nooit frisdrank nuttigen, dat varieert van 7 procent bij tieners tot 45 procent bij zestigplussers.

Een op de drie Nederlanders gaat minimaal één keer per week naar de snackbar of zet thuis de friteuse aan. Mannen houden meer van patat en frikadel dan vrouwen, 36 tegen 27 procent. Veertigers zijn dol op een vette hap (46 procent), zestigers hebben die tijd gehad (12 procent). Hoger opgeleiden scoren met amper 20 procent beduidend lager dan gemiddeld.

Nog zo'n Hollandse gewoonte: een koekje bij de koffie of thee. 12 procent van de mannen neemt een koekje bij elk kopje. Bij vrouwen blijft het percentage steken op 6 procent.

Te laat naar bed

Bijna 40 procent van alle Nederlanders geeft zelf aan minimaal drie keer per week 's avonds langer op te blijven dan goed voor ze is. Bij twintigers stijgt dit percentage zelfs tot bijna 60 procent.

Wie denkt dat mensen lang opblijven, omdat ze 's avonds aan het sporten zijn, komt bedrogen uit. 70 procent sport minder dan één keer per week 's avonds.

Auto of fiets?

Een ideale gelegenheid om te bewegen, is het nemen van de fiets voor korte ritjes naar de brievenbus, de winkel of het centrum. Helaas pakt 40 procent liever de auto voor een kort ritje, zo blijkt uit het onderzoek. Het zijn vooral dertigers en veertigers die zich hieraan bezondigen.