AMSTERDAM – Heteroseksuele mannen worden tijdelijk dommer als ze in het gezelschap van een vrouw zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Dat meldt de Daily Mail. Psychologen John Karremans en Sanne Nauts van de Radboud Universiteit in Nijmegen testen een groep van 90 jonge, heteroseksuele mannen en vrouwen.

De onderzoekers deden een aantal cognitieve tests, waaronder de Stroop-test en een lipleestest, waarbij de testpersonen korte woordjes voor een webcam moesten voorlezen.

De mannen bleken minder goed te presteren als hen werd verteld dat ze geobserveerd werden door vrouwen. De prestaties van vrouwen werden niet beïnvloed door een mannelijk toeschouwer. Dit bevestigt een onderzoek van Karremans uit 2009, waaruit concludeerde dat mannen tijdelijk dommer worden in het gezelschap van vrouwen.

Seks

“Het noemen van een vrouwennaam blijk al voldoende om de cognitieve prestaties van mannen te verminderen”, zegt Karremans. “Zelfs als ze niet weten hoe een vrouw er uit ziet en of ze aantrekkelijk is.”

De onderzoekers weten niet waarom de reacties van mannen zo anders zijn dan die van vrouwen. Het feit dat mannen veel vaker aan seks denken zou er echter mee te maken kunnen hebben. De leeftijd van de testpersonen zou ook een rol kunnen spelen.