AMSTERDAM – Vrouwen vinden het niet prettig als een vriendin of familielid door een dieet gewicht verliest en probeert dat te voorkomen of zelfs te saboteren. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek.

Ruim 30 procent van de Britse vrouwen geeft toe dat ze jaloers zijn op vriendinnen die een aantal kilo’s zijn kwijtgeraakt en 15 procent wil dat haar vriendinnen dikker zijn dan zijzelf. Dat blijkt uit een onderzoek onder 10.000 Britten door een fabrikant van dieetondersteunende middelen.

Een kleine 20 procent van de ondervraagden is gelukkiger als ze slanker is dan haar vrienden, zo meldt de Daily Mail. Ruim 10 procent geeft vrienden onterechte complimentjes over hun slanke lijn om zo te voorkomen dat ze op dieet gaan.

Dieet

Twee derde van de ondervraagden zegt dat ze regelmatig te veel eten onder druk van vrienden of familie en een derde zegt dat hun dierbaren hun aanmoedigen om zich niet hun dieet te houden. Meer dan 15 procent beschuldigt vrienden en familie ervan dat ze expres grotere porties opscheppen als ze proberen af te vallen.

Bijna de heft van de Britse vrouwen is wel eens op dieet gegaan om te voorkomen dat ze de ‘dikke vriendin’ is. Toch verwacht 93 procent niet dat ze meer vrienden zal hebben als ze slanker is.