De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast.Dit keer een lofzang voor inventief gepunnikte, designer creaties.

Sentimentele waarde, met nu een fashionable twist, bezit het gehaakte item dat door zowel labels als Proenza Schouler en Edun werd opgepikt. Deze niche trend is vooral heel ambachtelijk en oogt, geweven op een zijden draad, ook modern.

Begin 1900 lieten rijke stijliconen hun jurken decoreren met delicaat kant, maar wie dat niet kon betalen ging voor een gehaakt materiaal uit Ierland, in zachte pasteltinten. Ruim een eeuw later, in de jaren ’60, waren vooral gehaakte bikini’s en jurkjes een ware (hippie) hit. Zo schittert filmster Romy Schneider in de film La Piscine (uit 1969) in gehaakte ensembles en oogt ze er verrassend sensueel in.

De Ierse Sharon Wauchob, voor Edun, grijpt ook terug naar haar roots met een ambachtelijke (in)steek, terwijl de algehele look jong en fris blijft. Zo ontwierp Wauchob ook een fijn, zwart gehaakt rokje, gemaakt door nonnen in Afrika, dat refereerde aan haar tijd in dit land voor de productie van de Edun collectie.

Proenza Schouler

Opengewerkt kant was afgelopen seizoen een obsessie van dit New Yorkse ontwerpersduo, maar nu richten zij zich op onder andere een grofgehaakte materie. Ter inspiratie ondernamen Lazaro Hernandez en Jack McCollough een roadtrip naar Sante Fé waar ze geraakt werden door het handwerk van ‘Native American’ dekens en kleden.

Opvallend modisch was een turquoise, gehaakte rok tot op de knie die met suède laarzen en blouse werd gecombineerd. De etnische ‘touch’ mag daarbij niet vergeten worden, want ook bijzondere chokers en kettingen waren deel van een verder vrij cleane look.

Christoper Kane

Zoete, jeugdige herinneringen deden ‘enfant terrible’ Christopher Kane wellicht denken aan haakwerk. Ook werden gehaakte jurkjes hier en daar gecombineerd met een inzet van transparant materiaal, gevuld met gekleurde vloeistof en glitters.

De silhouetten van multi-gekleurde, gehaakte rokken en jurkjes waren hier en daar zedig tot op de knie, en gecombineerd met een hooggehakte pump met enkelbandje. Leren blazer en scherp gesneden, bijna skinny pantalons gaven de Christoper Kane collectie weliswaar net die coole edge waar het label bekend om staat.

Style tips

Gehaakte details hebben een update gekregen voor najaar 2011, waarbij de visie soms iets hippie-achtig lijkt met veel kleur. Om het modern te maken kan er gekozen worden voor uitgesproken kleuren, zoals neon, of het mixen met metallic details.

Ook een leren top of armband geeft een speels, gehaakt jurkje net de sexy look die het hier en daar nodig heeft. Shop ook eens een gehaakte, bijna transparante, sweater en gooi die over een favoriete LBD of LWD (little white dress) voor een casual vertaling van een dressy item.

Trend Report: Gehaakte Ambacht