AMSTERDAM - Langdurig gebruik van de populaire uitgaansdrug XTC leidt tot gebrek aan het gelukshormoon serotonine in de hersenen.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Vanderbilt Universiteit in Nashville deze week in Archives of General Psychiatry.

Het gebruik van XTC zorgt ervoor dat de hersenen extra serotonine uitscheiden. Dat leidt tot een gevoel van euforie en verbondenheid waar het de feestgangers om te doen is. In het normale leven is serotonine betrokken bij het reguleren van humeur, eetlust, slaap en leren.

Om het langetermijneffect van MDMA, het hoofdbestanddeel van XTC, te onderzoeken, legden de wetenschappers personen die de drug al jaren gebruikten onder de PET-scan en vergeleken de resultaten met een zelfde soort scan van niet-gebruikers.

De onderzoekers focusten hun onderzoek op het aantal serotoninereceptoren, de aangrijppunten van het hormoon in de hersenen.

Schade

Het bleek dat recreationele gebruikers meer van die receptoren hadden dan niet-gebruikers. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat pilslikkers minder serotonine produceerden en dat hun hersenen daarvoor compenseerden door meer aangrijpingspunten aan te maken.

Hoe goed die compensatie werkt is niet bekend, maar volgens de onderzoekers is een gebrek aan serotonine sowieso slecht nieuws, gezien zijn belangrijke functie in de hersenen.

De resultaten zijn niet alleen slecht nieuws voor feestgangers: uit recent onderzoek blijkt dat MDMA behulpzaam kan zijn bij het verwerken van trauma’s bij mensen met een posttraumatische stresssyndroom (PTSS). Het is belangrijk dat voordat de drug daadwerkelijk wordt ingezet als medicijn, de toxische effecten bekend zijn.

In Nederland heeft 6,2 procent van de mensen tussen de 15 en 64 ooit in zijn leven XTC gebruikt.