De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor Sherlock Holmes als ware mode muze.

Onder het vergrootglas werd de ontdekking gedaan dat een aantal designers zich ook lieten inspireren door de grappige detective Sherlock Holmes. Trenchcoats als ook petten en typische hoedjes werden onder andere gezien bij Burberry en J.Crew.  

In de stijlheld Sherlock Holmes, en de vertaling daarvan naar high fashion items, zijn ook een paar militaire invloeden te vinden als een dubbele rij knoopjes, en natuurlijk een stoer hoofddeksel. Ook is de trench of parka een groot onderdeel van deze trend en dit modische stuk is zeker niet weg te denken van de catwalk voor najaar 2011. Op moderne wijze is deze trend niet te stoer, maar juist ook chique en speels met een knipoog.  

De Lanvin  show oogde niet direct te Sherlock Holmes, maar onthulde wel een soort feminiene speurneus met puntige, platte brogue en brede flaphoed. Ook de cognacbruine of zwarte capes in de collectie gaven zowel een magische als detective-achtige look die niet te missen is dit seizoen.  

Burberry Prorsum  

De Burberry collectie biedt vooral een heel vrouwelijke en kleurrijke variant op de Sherlock Holmes look. Daarbij is de trenchcoat, maar ook de cape, een ware aanwinst die wordt gedragen als jurkje en met een hoge, maar stevige hak om het Londense weer te trotseren.  

Ook hoedjes en petten waren niet weg te denken uit de Burberry show waarvan vooral die met een dalmatiërachtig patroon opvielen. In het Burberry repertoire kwam tevens de bekende ruit naar voren dat het geheel nog een extra Britse twist gaf.  

J.Crew 

Dit jonge, street-style label bezit een ‘preppy’ kwaliteit die tegelijkertijd eigenzinnig is en voor najaar 2011 ook een aantal detective looks wist neer te zetten. Tweedjasjes, geruite broeken en de trench werden in de mix gegooid, en gecombineerd met een opvallende dokterstas.  

Ook kleur gaf deze trend bij J.Crew extra schwung waarbij een pastel pantalon een ware hit bleek. Bovendien bleef het speelse gevoel behouden doordat o.a. de loafer in panter print was uitgevoerd.

Style tips 

Combineer een favoriete en wellicht kleurrijke trenchcoat, voor een eigentijds effect, met een platte mannenschoen. Ook de ‘beanie’ (de iets ruimere muts) en een wollen hoed in cognac- of zandtinten passen de trend goed.  

Voor een iets meer ‘dressy’ en speels gevoel worden een pantalon in pastel tint of loafer met grappige print, of in velours, aan de look toegevoegd. Combineer bovendien eens met een zwaar horloge (trend: rosé goud) en koop de hoekige dokters- of messengertas in een felle kleur.

Trend Report: Sherlock Holmes