AMSTERDAM - Net als in 2010 staat bouwspeelgoed bovenaan de meeste verlanglijstjes van kinderen voor Sinterklaas. Wel verwacht een op de vijf kinderen dit jaar minder cadeaus.

Zo blijkt uit onderzoek van de website SlimmerSpelen gehouden onder alle abonnees van Bobo, Okki, Taptoe en National Geographic Junior, waarvan 1.393 volwassenen en 498 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 15 jaar.

Bijna alle kinderen vieren dit jaar Sinterklaas, maar liefst 52 procent van de Nederlandse basisschoolkinderen viert het zelfs drie of meer keer. Toch verwacht een op de vijf kinderen - door de economische crisis - minder cadeaus dan in 2010. Ouders letten goed op het geld, maar kijken bij de aanschaf van cadeaus vooral naar wat er bovenaan het verlanglijstje van hun kinderen staat.

Bouwspeelgoed als K'Nex en Lego staat dit jaar bij 27 procent van de kinderen bovenaan, gevolgd door een videospelletje of spelcomputer (18 procent). De top-6 wordt verder aangevuld met een pop (9 procent), knutselspullen (7 procent), een boordsel of puzzel (6 procent) en een huisdier (4 procent).

Sinterklaas vs kerst

Meer dan de helft (60 procent) van de ondervraagde kinderen geeft de voorkeur aan Sinterklaas boven kerst, tegenover 44 procent van de ouders. De achterliggende redenen spelen daarin een grote rol. Zo geven kinderen veel om cadeautjes en gaan ouders juist voor de gezelligheid. Surprises en gedichten doen kinderen niet veel, slechts 3 procent van de ondervraagde kinderen geeft aan dit het leukst te vinden.

Slechts 2 procent van de Nederlandse gezinnen viert geen Sinterklaas én geen kerst, zo blijkt uit het persbericht.