AMSTERDAM - De Rotterdamse Mieke Cuppen kwam dinsdagavond als winnaar van de eerste editie van de Mercure Cultuurprijs uit de bus. Zij ontwierp het beste tafelconcept passend in een Mercure hotel.

Het ontwerp van Cuppen wordt (gedeeltelijk) in productie en in gebruik genomen in de Nederlandse Mercure hotels en ze wint een reis naar het Australische Sydney.

De jury noemde het ontwerp van Cuppen 'elegant en prachtig', met 'mooi kleurgebruik'. Het ontwerp straalt volgens de jury rust uit, er is nagedacht over de functionaliteit en het bestek is vernieuwend.

Wedstrijd

In totaal schreven 62 Nederlanders zich in voor de eerste editie van de Mercure Cultuurprijs en in september werden er drie genomineerden geselecteerd. Zij kregen een budget om hun ontwerp uit te werken tot een prototype.

Jury

De jury bestond uit Ron Blaauw, eigenaar van het sterrenrestaurant Ron Blaauw; Renny Ramakers, designcriticus en mede-oprichter en directeur van Droog Design; Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum; Ranti Tjan, directeur van het Europees Keramisch Werk Centrum; Gerrit Uittenbogaard, ontwerper G+N en docent textiel & mode aan het KABK Den Haag; Hebe Verstappen, creatief directeur van het Audax Textielmuseum Tilburg; en voorzitter Caro van Eekelen, algemeen directeur van de Accor Hotels Nederland.