BAARN - Volwassen vrouwen die op dieet zijn, vallen minder af als ze snacken tussen het ontbijt en de lunch.

Dit schrijven onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in de Journal of the American Dietetic Association.

Anne McTiernan en haar team volgden een jaar lang 123 vrouwen met overgewicht van 50-75 jaar. Ze consumeerden tussen de 1200 en 2000 kcal per dag, afhankelijk van hun streefgewicht. De vrouwen noteerden elke dag wat ze aten en op welk tijdstip.

Verschil

De vrouwen die niet snackten tussen het ontbijt en de lunch verloren gemiddeld 11 procent van hun lichaamsgewicht. Degenen die 's ochtends wel een tussendoortje aten, vielen maar 7 procent af.

"Dit verschil ligt niet aan het tijdstip waarop je snackt, maar aan de korte tijd tussen ontbijt en lunch. Als je in die korte periode snackt, duidt dat er mogelijk op dat je gedachteloos of uit verveling eet. Je eet dan niet omdat je echt honger hebt.", aldus McTierman.

Timing belangrijk

McTierman voegt toe dat een juiste timing belangrijk is. Te snel na een maaltijd snacken is niet verstandig, maar een te lange tijd tussen de maaltijden is ook niet goed als je wilt afvallen. Een tussendoortje eten zorgt ervoor dat je minder honger hebt, waardoor je gezondere keuzes maakt bij je volgende maaltijd.