AMSTERDAM – Alle emancipatie ten spijt komt het overgrote deel van het huishouden nog steeds neer op vrouwen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van verzekeringsmaatschappij Aviva.

Vrouwen besteden wekelijks bijna 10 uur aan boenen en stofzuigen, zo’n 85 minuten per dag, terwijl mannen slechts 57 minuten per dag bezig zijn in huis. Zodra er kinderen komen zijn vrouwen meer dan 16 uur per week bezig met koken, opruimen en soppen en vaders maar 11,5 uur.

Aviva ondervroeg meer dan 2.000 koppels over de verdeling van de huishoudelijke taken. Daaruit bleek ook dat alhoewel mannen steeds vaker koken, ze zich voornamelijk bezig houden met traditionele taken zoals tuinieren, de auto wassen en vuilniszakken buiten zetten. De ondervraagden hebben allemaal een fulltime of parttime baan.

Stress

Vrouwen besteden 105 minuten per week aan koken, 77 minuten aan wassen en strijken en 68 minuten aan opruimen. Mannen besteden aan diezelfde taken respectievelijk 66, 30 en 36 minuten maar zijn wel weer langer bezig met de tuin en de auto.

“Het is belangrijk om de huishoudelijke taken te delen”, zegt Louise Colley van Aviva in de Daily Mail. “Wie wat doet is minder belangrijk, zolang er maar duidelijke afspraken over zijn en beide partners evenveel bijdragen. Werk, huishouden en kinderen combineren is zwaar en een goede samenwerking kan een hoop stress voorkomen.”

Rolverdeling

De rolverdeling in gezinnen is de afgelopen decennia behoorlijk veranderd, maar toch bleek uit een eerder Brits onderzoek dat nog steeds 32 procent van de jongeren vindt dat vrouwen vooral goede moeders en echtgenoten moeten zijn.