RIJSWIJK - Geen driesterrenrestaurant erbij, maar wel drie nieuwe restaurants met twee sterren. Dat is wat Michelin maandag bekendmaakt in de nieuwe gids 2012.

De Kromme Watergang in Breskens, Chapeau! in Bloemendaal en Librije’s Zusje in Zwolle kregen er maandag een tweede ster bij.

Met de promotie van drie eensterrenrestaurants naar twee sterren heeft Nederland voor het eerst meer tweesterrenrestaurants dan België.

Opvallend in de lijst is dat de twee topkoks van Nederland, Sergio Herman en Jonnie Boer, er allebei een ster bij krijgen voor hun tweede restaurant. Herman krijgt er een ster bij voor zijn nieuwe etablissement Pure C in Cadzand en Boer een tweede ster voor Librije's Zusje.

'Ongelooflijk'

Thérèse Boer van onder meer Librije's Zusje vindt het onvoorstelbaar dat het restaurant binnen 3,5 jaar twee sterren heeft gekregen. ''Het is voor ons allemaal een zwaar jaar geweest door de financiële problemen met het hotel."

"We hebben met man en macht gewerkt om er weer bovenop te komen. Dan is dit natuurlijk wel ongelooflijk mooi nieuws'', aldus Boer, echtgenote van Jonnie Boer. Naast champagne vloeien er de gelukstranen rijkelijk.

infographic michelinsterren

Feeststemming

Ook bij De Echoput in Hoog Soeren heerst een feeststemming. Door een allesverwoestende brand raakte het restaurant de ster kwijt, maar die is nu weer terug. ''Dit is fantastisch nieuws'', aldus eigenaar Peter Klosse.

Naast De Echoput en Pure C krijgt ook Lastage in Amsterdam een eerste ster, net als Sense in Den Bosch, 't Vlasbloemeken in Koewacht, De Bloemenbeek in De Lutte en Perceel in Capelle aan den IJssel.

Ontplooien

Over de vermeldingen in de nieuwe gids zegt Michelin dat het merendeel van de zaken die op dit niveau presteren, het potentieel toont om zich nog verder te ontplooien.

''Nederland lijkt dus een rooskleurige gastronomische toekomst tegemoet te gaan. De nieuwe sterren tonen een rijke schakering binnen de hedendaagse topgastronomie'', aldus Michelin.

Verliezers zijn onder meer De Fuik in Aalst (overgenomen), De Stenen Tafel in Borculo (gesloten) en Chalet Royal in Den Bosch (gesloten).

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive