AMSTERDAM - Het Restaurant Hotel Merlet in Schoorl is verkozen tot Restaurant van het Jaar 2012. De Burgemeester in Linschoten kreeg de titel Wijnrestaurant van het Jaar 2012.

Dit werd zondagavond bekend gemaakt tijdens de lancering van Grootspraak, een belangrijke restaurantgids voor wijnliefhebbers die jaarlijks wordt uitgegeven.

Los van de waardering in punten voor restaurants, trosjes voor de wijnkaart en glaasjes voor wijnbars die in de gids zijn te vinden, kent Grootspraak elk jaar onderscheidingen toe in drie categorieën; Restaurant van het Jaar, Wijnrestaurant van het Jaar en Wijnbar van het Jaar. Dit jaar werd er geen Wijnbar van het Jaar gekozen. Geen van de bars haalde namelijk het niveau van eerdere winnaars.

Sterrenrestaurant Merlet kreeg de onderscheiding onder andere vanwege het 'uitstekend personeelsbeleid, waardoor kwaliteit kan bloeien' en de 'fantastische koks'. De Burgemeester is volgens een woordvoerder van Grootspraak 'een fraai restaurant waar de wijn al jarenlang erg goed is, met een topbediening'.

Posities

Aan de top is de waardering in punten voor de restaurants deels gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar. Restaurant Oud Sluis staat bovenaan met een waardering van 9.9, gevolgd door De Librije op 9.5. Ook Beluga Maastricht en Inter Scaldes in Kruiningen kregen een 9.5. Grote stijgers zijn Apicius in Bakkum, Schulten Hues in Zutphen en Le Marron in Malden.

Grootspraak 2012 is vanaf 28 november verkrijgbaar en kost € 12,50.