Op Cosmopinie zijn artikelen te vinden over beauty, trends en cosmetica ingrediënten. Natuurlijke ingrediënten, gewonnen uit planten, zijn erg populair. Een voorbeeld hiervan is de olie en het extract van de druivenpit.

Druivenpitten zijn op de ingrediëntenlijst van producten te herkennen aan de INCI naam Vitis Vinifera seed. In cosmetica wordt gebruik gemaakt van zowel extract als olie die gewonnen wordt uit deze pitten. Dit ingrediënt is te vinden in allerlei cosmetische producten, met name voor de huid.

Eén van de voornaamste eigenschappen van druivenpitten is die van antioxidant, dankzij de stof procyanidine (flavonoïden) die ook voorkomt in zwarte bessen en groene thee. Deze kleurstof uit de pit zorgt ervoor dat de vetcellen in de huid niet oxideren onder invloed van UV-straling

Druivenpitolie en -extract is dan ook een interessant ingrediënt voor zonnecosmetica en gezichtsverzorging, om - naast de nodige UV-filters - extra bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering te bieden. Deze antioxiderende werking zou tientallen malen krachtiger zijn dan populaire antioxidanten als vitamine C en vitamine E (welke overigens ook in druivenpitolie voorkomt).

Kalmerend

Naast bescherming tegen vrije radicalen bleek uit hetzelfde onderzoek dat procyanidine in druivenpitten ook een stimulerende werking op wondheling heeft. Beschadigde stukken huid herstellen sneller. De stof kalmeert een geïrriteerde huid en remt bovendien allergische reacties af.

Druivenpitolie is verder rijk aan triglyceriden, die de huid soepel houden en voorkomen dat water verdampt uit de huid. Een andere gehoorde claim over druivenpitten in cosmetica luidt een anti-rimpel werking, maar naast de bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering dankzij antioxidanten is een anti-age effect niet bewezen.

Veiligheid

Druivenpitolie en extract is een veilig ingrediënt, er zijn geen gezondheidsrisico's bekend.

Gerecenseerde producten

druivenpit

Kneipp Cellulite Actief Kuur huidolie – beoordeling: 3.5 uit 5

L'Oreal Professional Mythic Oil – beoordeling: 4.4 uit 5

Paula's Choice Skin Balancing Moisture Gel – beoordeling: 4 uit 5