De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor de eigentijdse variant op de LBD, het witte jurkje.

Afgelopen zomer verscheen het kleine, witte jurkje ter alternatief op de LBD al ten tonele en blijkt bovendien extra stijlvol voor dit feestelijke najaar. Gooi er een contrasterende, ravenzwarte mantel overheen en de look is ultra clean en chique.

Of zoals de Britse Elle het dit jaar al treffend wist te omschrijven: De LBD is absoluut een musthave in elke garderobe, maar de WLD is voor dit moment gewoonweg beter, meer uitdagend, meer onconventioneel. Crèmekleurige jurkjes bezitten een meer retro uitstraling en vielen onder andere te bewonderen tijdens de jaren ’50 op een stijlicoon als Marilyn Monroe. Vanaf het afgelopen zomer seizoen is de look engelachtig, maar ook puur en helder wit, met onder andere Calvin Klein als minimalist pur sang die koos voor een veelheid aan witte jurkjes in de collectie.

IJzig en dus sneeuwwit was ook de collectie van Alexander McQueen waarbij de jurkjes romantisch oogde, maar ook koel met lagen aan transparant kant. De taille werd strak ingesnoerd en de algehele look oogde zowel futuristisch als gebaseerd op historische referenties uit het Victoriaanse tijdperk.

Stella McCartney

Comfy elegantie is het signatuur van Stella McCartney en dat laat ze wederom zien met de LWD’s in haar collectie. Zo werden sweaterjurkjes in knisperend wit nonchalant gecombineerd met een leverkleurige en glanzende brogue – de stylish mannenschoen voor vrouwen.

Daarbij wist ze een masculiene twist te combineren met het feminiene door voor zachte, natuurlijke materialen en vormen te kiezen, maar ook stoere, uitvergrote silhouetten. Ook wist ze haar geliefde LWD te combineren met een andere speelse en retro-achtige trend voor het najaar: De polkadot.

Christian Dior

Waar John Galliano het modepodium van Dior had verlaten, bleek toch dat het designteam achter Dior de fantasierijke geest en het vakmanschap had weten te vangen voor najaar 2011. Witte jurkjes waren voorzien van geruchte lagen en hier en daar een kille vlaag blauw aan kleur.

Voor de theatrale versie van de LWD kan de liefhebber dus zeker bij Dior terecht die het kleine jurkje combineerde met een extreem hoge pump die tal van linten om de enkel drapeert. Voor extra drama werd een ombré stola over zo’n LWD gegooid, terwijl een witte tuxedo ook perfect is voor deze moderne verschijning.

Style tips

De LWD is absoluut fris en chique, maar het item is ook nog eens heel veelzijdig en past zo binnen veel andere trends van dit seizoen. Voor een sterkere look zou bijvoorbeeld gecombineerd kunnen worden met neon accenten of een metallic clutch voor het feestseizoen.

Draag de LWD overdag met een grijze panty en een scherp gesneden, oversized blazer en geef het geheel ’s avonds een update met zilver en kristallen details. Dit blanke canvas kan bovendien ook gedragen worden met een platte ballerina en oogt extra lieflijk met kanten details.

Trend Report: LWD ofwel 'Little White Dress'