
Vrouwen hebben meer kans op een gebroken hart
Door de dood van een partner of het onverwacht beëindigen van een relatie kan letterlijk leiden tot een gebroken hart. Het lichaam maakt in zo’n geval plotseling een grote hoeveelheid adrenaline en andere stress-hormonen aan die een zware belasting voor het hart zijn. Het hart komt hierdoor onder druk te staan, en kan verschijnselen vertonen die lijken op een hartaanval.
De meeste mensen herstellen hier volledig van, maar in één procent van de gevallen loopt het fataal af.
Een grote Amerikaanse studie naar dit ‘gebroken hart syndroom’ heeft uitgewezen dat vrouwen negen keer meer kans hebben op een gebroken hart dan mannen, zo bericht de Daily Mail.
Hormonen
Dr. Abhishek Deshmukh, een hartspecialist aan de University of Kansas, in de Verenigde Staten, onderzocht het fenomeen nadat hij meer vrouwen dan mannen behandelde voor een 'gebroken hart syndroom'. Hij keek naar de gegevens van 1.000 ziekenhuizen van het jaar 2007 en vond in totaal 6.229 gevallen. Slechts in 671 gevallen betrof het mannen.
Hij ontdekte tevens dat vrouwen van boven de 55 drie keer zoveel kans hebben op het syndroom dan jongere vrouwen.
Stress
Waarom vrouwen zoveel gevoeliger zijn is niet bekend, maar hormonen kunnen een rol spelen. Het kan ook zijn dat een mannenlichaam beter bestand is tegen stress. Overigens kan het syndroom ook optreden bij onverwacht goed nieuws, zoals het winnen van een loterij.
Rouw kan daarnaast ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken en dan vooral bij mannen. Een Britse studie wijst uit dat een mannen zes keer zo veel kans maken om snel na de dood van hun partner te sterven.
Het risico is het grootst in het eerste jaar van rouw en wordt groter naarmate een relatie langer geduurd heeft. Men gaat er van uit dat de stress het immuunsysteem aantast, waardoor bestaande medische problemen groter worden.