AMSTERDAM – Vrouwen vinden seks niet direct leuk of bevredigend, maar beschouwen het als een plicht. Dat blijkt uit een nieuw Engels onderzoek.

 Voor vrouwen heeft seks geen hoge prioriteit en ze beleven er maar weinig plezier aan, zo schrijft de Daily Mail. Eén en ander blijkt uit de jaarlijkse Women Talk Study die in Engeland wordt uitgevoerd in opdracht van Healthy Women. Voor het onderzoek werd het seksleven van 1.031 vrouwen van 18 jaar en ouder onder de loep genomen.

Ruim de helft van de vrouwen denkt dat het gezond is om meerdere keren per week seks te hebben maar toch haalt slechts 30 procent dat. Zo’n 65 procent van de vrouwen heeft zelfs maar één keer per week seks.

Stress

Maar iets meer dan 40 procent van de deelnemers gelooft dat seks goed is voor de gezondheid. Daardoor vrezen de onderzoekers dat vrouwen de voordelen van seks voor de gezondheid niet helemaal begrijpen. “Seks zorgt niet alleen voor een intieme band met je partner”, zegt Elizabeth Battaglino Cahill, een van de onderzoekers. “Met een actief seksleven verminder je stress, versterk je de bekkenspieren, verbeter je het immuunsysteem en verbrand je calorieën.

Het onderzoek laat tevens zien dat vrouwen wel een goede band met hun partner hebben maar zich toch niet seksueel bevredigd voelen. Meer dan 60 procent ziet seks vooral als een manier om de band met hun partner te verbeteren. Slechts 42 procent is tevreden met hun seksleven.

Intimiteit

Waarom vrouwen dan toch aan seks doen? Naomi Greenblatt, een psychiater die is gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen, zegt: “Het lijkt er op dat meer en meer vrouwen seks als een plicht zien en niet als iets dat prettig en bevredigend is.” De combinatie van moederschap en een baan speelt volgens Greenblatt ook mee: “Een dag heeft maar 24 uur en seks is voor veel vrouwen geen prioriteit meer.”

Greenblatt vind dat vrouwen zich er beter bewust van moeten zijn dat je er door veel seks jonger uit ziet. “Als je vier keer per week seks hebt, kun je er wel tien jaar jonger uit zien”, zegt ze. “Plezier en intimiteit zouden de belangrijkste reden moeten zijn voor seks, maar een jong uiterlijk is natuurlijk een groot pluspunt. Seks is de bron der jeugd.”