De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor keurige setjes die kinky knap blijken.

Onverwachts kwam dit najaar de fetish trend naar voren die vooral werd gedoceerd door de Amerikaanse Marc Jacobs voor Louis Vuitton. Ook voor Jacobs’ eigen merk was er een kinky tintje aanwezig en labels als Hervé Leger en Giles Deacon volgden.

Stijve, damesachtige silhouetten worden binnen de fetish trend gecombineerd met leren, ingesnoerde tailles, metalen chokers en hoge, kanten kraagjes. De inspiratie vloeit voort uit de filmindustrie van de jaren ’50 en ’60 met ter voorbeeld La Dolce Vita van Fellini. Seksueel getint is de look zeker, maar fetish staat ook voor ‘geliefd object’ dat juist niet erotisch hoeft te zijn.

Ontwerper Marc Jacobs legde zich voor luxelabel Louis Vuitton volledig toe op de kunst van fetish, terwijl de uitstraling bij het eigen Marc Jacobs label net iets zachter en speelser overkwam. Zo werd een getailleerd en verlengd silhouet gecombineerd met polkadot print en uitgevoerd in scharlakenrood of nachtblauw.

Alexander McQueen

Al een tikje macaber was de setting van de McQueen show, door Sarah Burton, in La Conciergerie waar Marie Antoinette ooit gevangen zat. Neon verlichting en de aanwezige wolfhonden maakte de locatie extra duister en passend bij de collectie.

Zo kwamen er op de catwalk tal van couture stukken voorbij die er enerzijds sneeuwwit en dromerig uitzagen, maar ook voorzien waren van een leren harnas, studs of een aansluitend helmpje. De contrasterend zwarte Mcqueen jurkjes zijn voorzien van een smalle taille, hoge rijglaarsjes en transparante details.

Giles Deacon

Deacon toont wel vaker een voorliefde voor een fetish uitstraling en in de herfst/winter 2011 collectie werd deze stijl weer onderstreept. Zo werd wit hard tegenover zwart gezet en waren veel creaties voorzien van een nauw korset.

De hoge halsjes en het verlengde lijnenspel deed ook denken aan de expositie in het Victoria & Albert museum in Londen over het Victoriaanse tijdperk. Giles Deacon’s modellen oogden als dominatrices die als exotische vogels voorbij paradeerden in pauwenveren en zwart bont.

Style tips

Hoewel deze look zeker edgy is kunnen bepaalde sleutelitems, zoals de kokerrok en leren accenten, goed gedragen worden. Combineer voor een fetish look, die vrouwvriendelijk en iets zachter oogt, bovendien eens zo’n kokerrok met een kanten blouse en een elegant enkellaarsje met glanzende hak.

Ook met bijzondere accessoires, als een los, kanten kraagje, een metalen choker of een lakleren clutch, kan een fetish twist aan een ouftit worden gegeven. Tot slot mag het silhouet vooral aangesloten en damesachtig ogen met spannende details en eventueel een transparant accent op een strategische plek.

Trend Report: Leermeester