AMSTERDAM – De website Cadeau.nl lanceert vandaag Sophie, een online adviseur voor het vinden van geschikte cadeaus. In drie stappen is met dit systeem een passend cadeau te vinden.

Sophie is een afkorting van 'Sophisticated Present Engine'. Gebruikers kiezen eerst of ze een cadeau willen voor een man of een vrouw en geven aan hoe oud degene voor wie het cadeau is. In de tweede stap geven ze de hobby's en karaktereigenschappen van de ontvanger aan. Stap drie toont een aantal geselecteerde producten waaruit de uiteindelijke keuze gemaakt kan worden.

Input

Volgens de website is Sophie een nieuwe stap in de manier waarop webwinkels hun klanten adviseren. De gebruikte technologie heet ‘collaborative filtering’, een techniek die het mogelijk maakt om cadeausuggesties te doen op basis van de collectieve input van alle eerdere gebruikers. 

Ontwikkelaar Rob van der Veer is blij met de nieuwe ontwikkeling: “We zijn er met Sophie in geslaagd een advieshulp te maken die heel goede resultaten geeft, zonder dat de techniek in de weg staat van gebruiksgemak.”