AMSTERDAM – De Amerikaanse online winkel Cafe Press heeft een t-shirt dat het afschieten van illegale immigranten promoot uit de collectie gehaald. Honderden mensen tekenden een petitie waarin ze de tekst op het t-shirt veroordeelden.

Dat meldt Styleite. Tot vorige week was bij de webwinkel een t-shirt te koop met daarop een afbeelding van een Amerikaanse jachtvergunning voor het afschieten van illegale immigranten. De nep-vergunning stelt geen limiet aan het aantal moorden en is onbeperkt geldig.

Het t-shirt werd van de site afgehaald nadat een bezorgde man uit Arizona een petitie startte op Change.org. “Het t-shirt was alleen maar bedoeld om immigranten te demoniseren”, zegt de man, Victor Hoelscher. “Blijkbaar mag je volgens Cafe Press immigranten straffeloos afschieten.” Hoelscher haalde binnen enkele uren al 100 handtekeningen op. “Blijkbaar hebben mensen schoon genoeg van xenofobie en van bedrijven die geweld propageren”, aldus Hoelscher.

Xenofobia

Volgens de Huffington Post gaat het t-shirt in tegen de regels van Cafe Press, waarin gesteld wordt dat ze nooit t-shirts verkopen die "haat tegen bevolkingsgroepen promoten". In de webwinkel, die ook in Nederland levert, zijn overigens nog steeds t-shirts verkrijgbaar met teksten als “Xenofobia” en “Get Me A Beer, Bitch”.

Cafe Press heeft verder geen mededelingen gedaan over het teruggetrokken t-shirt.