AMSTERDAM - In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, worden mannen sneller verliefd dan vrouwen. Dat beweert de Amerikaanse onderzoekster Marissa Harrison.

Harrison kwam tot de conclusie dat mannen meestal binnen enkele weken verliefd worden, terwijl het bij vrouwen een paar maanden duurt voor ze zover zijn. In het begin van de relatie is het ook meestal de man die tegen de vrouw zegt dat hij van haar houdt.

Verliefd

Voor haar onderzoek, dat werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Social Psychology, ondervroeg Harrison 172 studenten naar hun verliefdheden en of het dagen, weken of maanden duurde voor ze beseften dat ze verliefd waren.

“Mannen worden sneller verliefd en drie keer zo veel mannen als vrouwen zeggen het eerst 'ik hou van je' tegen hun partner”, zegt Harisson in de Telegraph. Ze vermoedt dat vrouwen pragmatischer zijn en zich niet zomaar in een relatie storten.

Seks

Uit haar onderzoek bleek verder dat mannen voor het eerst seks willen na enkele weken, terwijl vrouwen liever enkele maanden wachten. “Waarschijnlijk is mannelijke verliefdheid een gevolg van het feit dat ze liefde en verlangen door elkaar halen”, aldus Harrison.