AMSTERDAM – Jongvolwassenen hebben gemiddeld maar liefst 99 'vrienden' op hun 21ste levensjaar. Dit is meer dan op enig ander moment in hun leven.

Uit onderzoek van een merk in huidverzorgingsproducten blijkt dat 21-jarigen bijna 100 vrienden hebben, met 13 ‘beste’ vrienden, 17 ‘goede’ vrienden en 70 kennissen, zo meldt Daily Mail.

Onderzoekers ondervonden dat de sociale piek het hoogst is op 21-jarige leeftijd, als de jongvolwassen nieuwe mensen op het werk ontmoeten, terwijl ze nog contact hebben met vrienden van school en de universiteit.

Zodra hun werk de overhand neemt, verliezen zij geleidelijk aan het contact met oude vrienden. Het aantal vrienden daalt, op hun 29ste, tot ongeveer 70.

Daling

Het aantal vrienden blijft afnemen naarmate ze ouder worden. Deze daling stopt echter bij dertigers die kinderen krijgen. Dit komt doordat mensen nieuwe vriendschappen vormen op de kraamafdeling en bij kinderdagverblijven.

“Als we ouder worden, zijn we selectiever. We hebben hierdoor minder goede vrienden, met wie we de belangrijkste dingen bespreken”, meldt Geoff Beattie, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Manchester.