Op Cosmopinie zijn artikelen te vinden over beauty, trends en cosmetica ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn afkomstig van bloemen of planten. Een voorbeeld is rijst.

Rijst vormt een belangrijk voedingsmiddel voor een groot deel van de wereldbevolking, maar heeft ook wat te bieden voor schoonheid. Want hoewel men bij rijst niet direct aan cosmetica denkt, is het weldegelijk een veelzijdige grondstof voor de beautyindustrie. Van de rijstkorrel kan zowel zetmeel, zemelen, olie en melk of extracten worden gebruikt in beautyproducten. Rijst bestanddelen zijn te herkennen op het INCI-label aan de Latijnse naam voor rijst: Oryza sativa.

In Japan worden rijstzemelen (Oryza sativa (rice) bran op de ingrediëntenlijst) al jarenlang toegepast in cosmetica vanwege de vermeende verjongende werking. Dit buitenvliesje van de rijstkorrel bevat namelijk niet alleen wax-rijke olie, maar ook B-vitaminen en fytinezuur, dat de huidvernieuwing zou stimuleren. De zemelen kunnen ook worden gebruikt als milde scrub.

Extract van rijst bevat veel peptiden (eiwitsoorten) en antioxidanten en biedt de huid directe en langdurige hydratatie. Door de aanmaak van het in de hoornlaag van de huid aanwezige filaggrine te stimuleren wordt de barrière-functie van de huid versterkt, de hoornlaag gehydrateerd houdt en de aanmaak van collageen stimuleert, zo beweert een fabrikant die rijstextract op de markt brengt.

Rijstzetmeel (rice starch op het ingrediëntenlabel) is een poeder dat gebruikt kan worden als alternatief voor talk, in bijvoorbeeld gezichtspoeders en andere poedermake-up. Rijstzetmeel is vaak geschikt voor mensen die allergisch zijn voor talk, maar anderzijds heeft rijstzetmeel het nadeel dat er bacteriën van kunnen groeien, wat bij talk niet het geval is, volgens cosmeticacriticus Paula Begoun.

Rijstmelk wordt gemaakt door rijst te koken en weken in water en wordt gebruikt in badproducten en moisturizers. Dit functioneert voornamelijk als vochtinbrengend ingrediënt, want de peptiden (eiwitten) in de rijst komen niet in de melk terecht.

Tot slot kunnen rijstbestanddelen als zetmeel, zemelen en wax – naast hun verzorgende eigenschappen – ook worden gebruikt als toevoeging om de textuur van een product te verbeteren.

Van de meestgebruikte rijstbestanddelen zijn voor cosmetisch gebruik geen gezondheidsrisico's bekend of zijn deze nihil te noemen.

Gerecenseerde producten met rijstbestanddelen

rijst

Dermalogica Daily Microfoliant – beoordeling: 3.9 uit 5

Kiehl's Ultra Facial Cream – beoordeling: 3.6 uit 5

Clinique Even Better skin tone corrector – beoordeling: 4.6 uit 5

Lush Herbalism – beoordeling: 3.5 uit 5