De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor vlagen aan oranje op de high fashion catwalks.

Oranje als felle citrus tint wordt door Nederlandse modeliefhebbers (vooral op een lichte huid en door de associatie met voetbal) misschien niet altijd gezien als de beste kleur van het regenboogspectrum. Toch brandde Céline de toorts feloranje, in de vorm van een gestructeerde jas voor herfst/winter 2011, en stak zo andere designers als Dries van Noten aan.

Op het modetoneel heeft de stralende kleurtoon een tijd niet de revue gepasseerd, al begonnen vooral glanzende, oranje oogleden begin 2011 aan een opmars en paste (het iets meer donkere) terracotta goed binnen de jaren '70 trend van het afgelopen seizoen. Voor het najaar van 2011 zijn vooral herfstig gekleurde jassen en capes het summum van stylish. Als de luipaardjas de buitenkleding van vorig jaar was, dan is de oranje jas dé absolute favoriet van nu.

Bij de Belgische Van Noten was de oranje kledij onderdeel van een veelal grafisch en artsy plaatje met elegante jurkjes in glanzende stoffen. De oranje jas op de Dries van Noten catwalk is een ware eye-catcher en is voorzien van een wijde mouw, lange zoom en gecombineerd met een psychedelisch geprint sokje en speels gestreepte enkellaars.

BCBG Max Azria

Over de afgelopen seizoenen richtte Max en Lubov Azria zich vooral op een minimalistische insteek met een focus voor dit najaar op gepolijste en zijde-achtige jurkjes. De jaren ’70 uitstraling was te zien in tevens oranje ensembles die zich tot colour-blok tuniekjes vormde.

De mix van oranje met scherp zwart leek hier en daar wat risqué en vraagt om de juiste styling met een lichte make-up en chique finishing touch. Toch werd het jaren '70 gevoel van BCBG Max Azria goed ontvangen en werd over de hele catwalk uitgedragen in vlagen aan optimistisch oranje.

Proenza Schouler

De meest geïnspireerde collectie van het seizoen, die van Lazaro Hernandez en Jack McCollough, werd vooral beïnvloed door de oude Indianen waarbinnen oranje ook zijn plek had. Zo werden de etnisch beprinte, vloeiende pantalons in balans gecombineerd met een bleek oranje blouse.

Ook een oversized colbert in oranje tint was een showsteler, waarbij de tevens geel-oranje of rood-oranje, velours jurkjes een verrassing bleken voor op de rode loper. Cool en met ambacht was de collectie van Proenza Schouler waarbij een veeg oranje de collectie net die jeugdige, frisse look verleende.

Style tips

Als je een liefhebber van oranje bent heb je zeker geluk, want de kleurrijke stukken zijn tevens mateloos populair voor de zomer van 2012. Iets bleker of koraalachtig oranje op oversized breisel of jas staat vaak iets mooier op een lichte huid, maar tegelijkertijd is het credo om vooral lef te tonen.

Ook een glanzend oranje lip of oranje oogleden halen een outfit met bijvoorbeeld grijstinten op, en een oranje clutch geeft je look direct cachet. Omarm bovendien het nieuwe seizoen door een oranje mantel aan de garderobe toe te voegen.