AMSTERDAM - Bijna 70 procent van de Nederlandse singles noemt zichzelf een 'happy single'. Toch staat het merendeel hiervan wel open voor iemand die hun leven 'leuker' kan maken.

Dit blijkt uit onderzoek van online datingsite Lexa, die ruim 3.000 Nederlandse singles tussen de 25 en 49 jaar de vraag stelde hoe tevreden zij met hun single leven zijn.

De singles die zichzelf eenzaam voelen, zijn met 26 procent een stuk minder talrijk. Slechts een kleine 5 procent zegt dat de 'ultieme vrijheid' en het 'alles kunnen doen en laten wanneer ze maar willen' een reden is om zich niet te binden.

Volgens het onderzoek zijn juist single vrouwen vaker tevreden dan mannen en voelen zich vaker even gelukkig, ongeacht of zij wel of geen partner hebben.

Laatste dag als single

Het onderzoek kwam ook met antwoorden op de vraag wat de ondervraagden zouden doen als zij morgen een partner zouden ontmoeten. Bijna driekwart is serieus. Zij besteden hun laatste dag als single aan de voorbereiding op de volgende dag en zorgen ervoor dat ze er dan op hun best uitzien.

Kenmerkende single-pluspunten zoals uitslapen, een bende maken in huis en in pyjama tv kijken, zijn voor maar 11 procent dan de favoriete tijdsbesteding. Slechts 10 procent zou nog snel een 'reis-rond-de-wereld-in-1-dag' maken, als dat zou kunnen.