AMSTERDAM – Restaurant Oud Sluis in Sluis is opnieuw uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland. Sergio Herman en zijn team staan wederom op de eerste plaats van de nationale Top-100 van Lekker 2012.

De Top-10 van Lekker 2012 werd vandaag bekendgemaakt. De jury was unaniem lovend over Herman. "Superchef Sergio Herman gáát maar door", zo staat in het juryrapport.

"Zijn inzet grenst aan het onmogelijke, zijn zoektocht naar nieuwe smaken en texturen is eindeloos, zijn speelruimte onmetelijk. Het is genieten van een gastronomische hemel op aarde."

De verrassing van dit jaar is De Zwethheul in Schipluiden, dat op de tweede plaats staat. Op nummer drie staat Jonnie Boer met zijn restaurant de Librije.

Dit jaar telt de Top-10 één nieuwe naam: Restaurant Da Vinci Maasbracht komt, na een jaar afwezigheid, opnieuw binnen op negen. Inter Scaldes uit Kruiningen zakt naar vier, De Leest uit Vaassen naar vijf, Beluga uit Maastricht naar zes en de Bokkedoorns uit Overveen naar de tiende plaats.

Jury

Volgens de jury lag de culinaire lat erg hoog dit jaar. Er wordt in Nederland uitstekend gekookt. De jury let bij de beoordeling op 60 aandachtspunten, zoals de opbouw van de menukaart, de kwaliteit van gerechten en producten, de presentatie, de gastvrijheid en de wijnadviezen.

Maar ook op onder meer het ontvangst en afscheid, brood, water, interieur en serviesgoed wordt gelet.

Lekker 2012 verschijnt donderdag in een oplage van 120.000 exemplaren.