AMSTERDAM – Old Pulteney, een single malt whisky uit één van de meest afgelegen distilleerderijen van Schotland, is door whiskykenner Jim Murray uitgeroepen tot de de beste whisky van het jaar.

Dat meldt BBC. Murray koos de whisky tot World Whisky of the Year in de nieuwe 2012-editie van zijn bekende Whisky Bible. De journalist en whiskykenner proefde meer dan 1.200 verschillende soorten whisky en gaf Old Pulteney 97,5 punten uit een maximum van 100.

“De 21-jaar oude Old Pulteney sprong er uit door z’n vitaliteit, charisma en klasse”, licht Murray z’n keuze toe. “Pulteney mist de middelen om zijn whisky bekendheid te geven, dus ik hoop dat dit helpt om hem bekend te maken bij een breed publiek.”

Old Pulteney wordt gemaakt in het plaatsje Wick, in Caithness in Schotland, waar hij rijpt in eikenhouten vaten. Tussen 1922 en 1951 was de eeuwenoude destileerderij gesloten door een plaatselijk verbod op de verkoop van alcohol. “We zijn dolgelukkig met deze prijs”, zegt een vertegenwoordiger van Pulteney. “Het is een bekroning voor het vakmanschap dat bij ons al eeuwen hoog in het vaandel staat en tevens een eerbetoon aan het unieke karakter van onze whisky.”

De tweede plaats ging naar George T. Stagg en de derde naar Parker’s Heritage Collection Wheated Mash Bill, beiden uit de Verenigde Staten.