Op Cosmopinie staan artikelen over cosmetica ingrediënten en -trends. Mede dankzij de groene cosmetica trend zijn (biologische) planten en vruchten populaire beauty-ingrediënten. Een voorbeeld van een plantaardig ingrediënt voor cosmetica is de radijswortel.

Van de radijs kan (ferment van) de wortel gebruikt worden in cosmetica producten. Op de ingrediëntenlijst te herkennen aan de INCI-naam Raphanus sativus root of Leuconostoc root, of de Engelse benaming radish root.

Radijs is een Europese plant en familie van de mierikswortel en kool. Sap van deze wortel zou (medicinaal) gedronken een reinigende en vochtregulerende werking hebben, wat ten goede komt aan de nieren en de blaas. In cosmetica wordt ferment van de radijswortel echter gebruikt vanwege de vele vitaminen, mineralen en phytochemicaliën die vrijkomen tijdens het fermentatieproces. De genoemde phytochemicaliën zijn actieve plantaardige nutriënten en hun werking is vergelijkbaar met antioxidanten. Dit wil zeggen dat ze schade door vrije radicalen tegengaan.

Daarnaast bevat het ferment verschillend peptiden (eiwitten) met een anti-bacteriële en ontstekingsremmende werking, wat gunstig is voor een huid met acne, maar daarnaast ook als een natuurlijk conserveermiddel fungeert.

Hoewel radijswortel (ferment) een interessant ingrediënt is - zowel als werkzaam bestanddeel alsook als conserveermiddel - wordt het nog niet grootschalig toegepast in cosmetica. De beautyproducten waarin wel gebruik wordt gemaakt van deze stof blijken met name anti-age producten of producten voor de gevoelige huid.

Er zijn geen gezondheidsrisico's bekend van het gebruik van gefermenteerde radijswortel in cosmetica.