AMSTERDAM - Meer dan 90 procent van de huwelijksaanzoeken in Nederland gebeurt nog altijd door de man.

Bij de helft van de koppels neemt de vrouw het daarna over en maakt zij de meeste beslissingen wat betreft de trouwerij.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Toptrouwlocaties.nl, uitgevoerd door onderzoeksbureau NarrowMinds onder 287 bruidsparen.

De meeste stellen vinden het huwelijk vooral leuk (79 procent) en spannend (49 procent), hoewel het in 57 procent van de gevallen ook stress oplevert. Een kwart van de stellen heeft daarom ook wel eens onderling ruzie. De stress wordt vooral veroorzaakt door de genodigdenlijst en geld, beide leveren vier op de tien koppels stress op. Ook het vinden van een geschikte trouwlocatie zorgt nog wel eens voor moeilijkheden.

Financiën

Geld lijkt niet aan de orde bij het kiezen van de locatie, ongeveer de helft van de stellen geeft 50 tot 75 procent van hun budget eraan uit. Meestal wordt er na het bezoeken van twee (26 procent) of drie (23 procent) plaatsen een beslissing genomen.

Opvallend is dat 79 procent van de mannen het liefst in een kasteel lijkt te trouwen, tegenover 42 procent van de vrouwen.