AMSTERDAM - Maar liefst een derde van de Nederlandse vrouwen blijkt zich niet altijd bewust te zijn van haar lichaamstaal. Vrouwen die zich wel bewust zijn van hun lichaamstaal, kunnen daar in bepaalde situaties behoorlijk onzeker van worden.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Dove hield onder ruim 500 Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 49 jaar.

Ruim de helft van de vrouwen gebruikt lichaamstaal vooral om verbale communicatie kracht bij te zetten. Bijna dertig procent gebruikt lichaamstaal om subtiel iets duidelijk te maken.

Een kwart van de vrouwen geeft aan gevoelens beter uit te kunnen drukken door middel van lichaamstaal. Vooral tijdens het flirten of bij een eerste date vinden vrouwen lichaamstaal belangrijker dan het gesproken woord. De top drie van meest gebruikte lichaamsdelen hierbij zijn handen en armen (78procent), ogen (67procent) of het hele hoofd (56procent).

Zelfverzekerder

Frank van Marwijk, directeur van Bodycom Lichaamscommunicatie, een trainings- en adviesbureau op het gebied van lichaamstaal: “Lichaamstaal vindt vaak onbewust plaats en wordt even onbewust opgevangen en geïnterpreteerd."

"Door te weten hoe je je lichaamstaal beter kunt inzetten, kun je ervoor zorgen dat je zelfverzekerder overkomt en je ook zelfverzekerder voelt.”

Naar aanleiding van de test is Dove op Facebook de Dove School voor Lichaamstaal begonnen. De pagina bevat een test over lichaamstaal. Tevens zijn er tips te vinden hoe vrouwen zich bewuster kunnen worden van hun lichaamstaal en hoe ze die beter in kunnen zetten.