AMSTERDAM - Het gebruik van de pil bij vrouwen heeft invloed op hun partnerkeuze. Dat hebben Britse onderzoekers ontdekt.

Vrouwen die de pil gebruiken, kiezen een partner waarbij ze minder seksuele aantrekkingskracht voelen, maar meer tevreden zijn met andere aspecten van de relatie.

De onderzoekers van de Schotse Stirling University publiceren hun bevindingen op 12 oktober in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society Biology.

Vrouwen die hun partners ontmoetten tijdens pilgebruik bleken minder seksueel tevreden en minder aangetrokken te zijn tot hun partners.

Zorgzaamheid

Eigenschappen bij de man zoals zorgzaamheid en betrouwbaarheid spelen dan een belangrijkere rol bij de partnerkeus. De pilgebruiksters zijn ook minder geneigd tot scheiden, aldus de onderzoekers.

Volgens hoofdonderzoeker Roberts is dit zowel goed als slecht nieuws voor vrouwen die hun partner ontmoeten terwijl ze aan de pil zijn. Het ene effect, namelijk meer tevreden zijn met de relatie, compenseert voor de mindere seksuele tevredenheid. De tevreden pilgebruiksters hadden ook langere relaties, gemiddeld twee jaar langer.

Lichaamsgeur

Eerder onderzoek van Roberts had aangetoond dat pilgebruik de voorkeur bij vrouwen voor mannelijke lichaamsgeur veranderde.

Vrouwen die een normale menstruatiecyclus doorlopen zonder pilgebruik hebben tijdens de vruchtbare periode een grote voorkeur voor de lichaamsgeur van genetisch sterk verschillende mannen, terwijl ze tijdens de onvruchtbare periode de voorkeur geven aan de lichaamsgeur van genetisch meer gelijke mannen.

Veranderen

Roberts legt uit dat de hormonale waarden bij vrouwen die de pil gebruiken niet veel veranderen. De waarden zijn vergelijkbaar met de waarden tijdens de niet vruchtbare periode van de menstruatiecyclus. Het lijkt erop dat onze voorkeuren door hormonale waarden zijn gevormd, waarbij de voorkeuren van vrouwen die aan de pil zijn nauwelijks veranderen.

Onderbewust veranderen de voorkeuren van vrouwen gedurende de niet vruchtbare periode van de menstruatiecyclus. Ze worden dan meer aangetrokken tot mannen die zorgzamer en betrouwbaarder overkomen, aldus Roberts.