BAARN - Zo’n 65 procent van de Nederlandse vrouwen heeft een levensmotto zoals: ‘Geluk is geen doel, maar de weg ernaar toe’, 'Zondig in stijl' en 'Pluk de dag'.

Vrouwen met een motto zijn gelukkiger dan vrouwen zonder motto.

Dat blijkt uit een onderzoek naar geluksbeleving van onderzoeksbureau Qidos, in opdracht van vrouwenverzekeraar Energiek en Lof Media. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 500 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar.

De onderzochte vrouwen vinden vooral hun gezin, relatie en sociale leven belangrijk en geven hun geluksbeleving gemiddeld een 7,5.

Werk

Vrouwen zijn gemiddeld genomen gelukkiger als zij kinderen hebben, hoog opgeleid zijn en een betaalde baan hebben. Nederlandse vrouwen werken voornamelijk voor het salaris, hun ontwikkeling, sociale contacten en het inzetten van talenten en kennis. Het zoeken van een balans tussen thuis en werk staat het geluk van vrouwen nog regelmatig in de weg.

Meer dan de helft van de respondenten geeft aan ontevreden te zijn over de tijd die zij voor zichzelf hebben. Gezond eten en sporten vergroot de geluksbeleving, maar een derde van de respondenten geeft aan de tijd te missen om te sporten.

Ook een zelfgekozen levensmotto heeft invloed op het geluksniveau. De betekenis van het motto is persoonlijk en kan dus sterk variëren.