DEN HAAG - Nederlanders ontmoeten hun partners steeds vaker op internet. Het uitgaansleven en vakanties zijn de laatste tien jaar minder belangrijk geworden bij het vinden van een relatie.

Dit zijn nog wel altijd de belangrijkste ontmoetingsplekken. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat woensdag is gepubliceerd.

Voor 2000 speelde internet helemaal geen rol, maar in de jaren erna heeft 8 procent elkaar ontmoet via een datingsite of via sociale netwerken.

Uitgaansleven of vakantie

Steeds minder samenwonende paren ontmoeten elkaar in het uitgaansleven of op vakantie. Voor de millenniumwisseling vond bijna de helft van de Nederlanders daar hun partner, in de jaren na 2000 slonk dat tot 35 procent.

Andere plekken waar Nederlanders elkaar ontmoeten, zijn de school, sportverenigingen, kerken, het werk of bij vrienden.

Leeftijd

Partners die elkaar via internet, relatiebemiddeling of een contactadvertentie gevonden hebben, waren op dat moment gemiddeld 35 jaar oud. Dat is duidelijk ouder dan bij de ontmoeting op school, tijdens het uitgaan of op vakantie, op een vereniging of via familie of vrienden.

Met het zoeken van een partner via internet of relatiebemiddeling beginnen mensen pas op latere leeftijd, als ze hun geliefde niet op een van de andere manieren zijn tegengekomen, stelt het CBS. Ook gaat het vaker om tweede relaties.