AMSTERDAM - Dries van Noten vond voor zijn 2012 voorjaarscollectie, die hij op Paris Fashion Week toonde, inspiratie in de jaren vijftig couture en fotografie.

De Belgische ontwerper raakte geïnspireerd door de architectonische vormen van de Spaanse en Italiaanse haute couture uit de jaren vijftig en door het werk van de jonge Engelse fotograaf James Reeve. "Het gaat altijd over elegantie en schoonheid", vertelde Van Noten WWD.

De bolero's, de zakken, ruches en de gestructureerde flamenco-rokken zijn een verwijzing naar de Spaans couturier Cristobal Balenciaga. Van Noten nam diverse motieven, zoals zeventiende eeuwse botanische etsen en de jungle, als uitgangspunt.

Deze combineerde de ontwerper op verschillende manieren in de kledingstukken, zoals een jurk met een ets print samen met een afbeelding van hoge palmbomen of in een overall bloemen print op een rok met top.

Fotografie

De nachtelijke stadsgezichten van fotograaf Reeve vertaalde zich in veel zwart-wit combinaties. Rokken met een ets print werden gedragen met strakke zwarten overhemden met witte kraag, of een korte short met top in verschillende zwart-wit tinten.

Dries van Noten S/S 2012