AMSTERDAM - Meer dan 200.000 Britten zijn waarschijnlijk opgelicht door fraudeurs die zich voordoen als romantische partners op datingwebsites.

Deze fraudeurs nemen een valse identiteit aan en vragen vervolgens hun date om contant geld.

Bij het aantal gemelde slachtoffers van oplichting zouden de bedragen variëren van 57 euro tot 275.000 euro, zo meldt The Guardian.

Het onderzoek, uitgevoerd onder ruim 2.000 mensen, door de universiteiten van Leicester en Westminster. De helft van de onderzochten wist van het bestaan van online dating-oplichting af. 2 procent kende persoonlijk iemand die op deze manier was opgelicht.

Omgerekend zou dit betekenen dat meer dan 200.000 Britten potentiële slachtoffers van fraudeurs in online dating zijn. De onderzoekers benadrukken dat het aantal zelfs nog groter kan zijn, omdat mensen die zich niet realiseren dat ze zijn opgelicht, niet zijn meegerekend.

Kenmerken oplichting

De oplichting begint vaak met een profiel waar een bijzonder aantrekkelijke foto op staat, die willekeurig van internet is gehaald. Ook bevat het profiel een persoonsbeschrijving van een onbekend persoon, die moeilijk online te traceren is.