AMSTERDAM - Erik Frenken, Hyun Yeu, Marcha Hüskes, Conny Groenewegen en Joline Jolink maken dit jaar kans op de Dutch Fashion Award.

De Dutch Fashion Foundation maakte de vijf genomineerde ontwerpers maandag bekend.

Frenken werkte jarenlang als hoofdontwerper van de vrouwenlijn van Viktor & Rolf. Sinds 2008 werkt hij voor het label Avelon, waarvan hij sinds vorig jaar eigenaar is. Yeu en Hüskes vielen al eerder in de prijzen, ze wonnen beiden de Frans Molenaar-prijs.

Groenewegen en Jolink maakten al eerder kans op een Dutch Fashion Award, maar grepen in respectievelijk 2010 en 2008 naast de prijzen.

Toptalent

"Terugkijkend op alle voorgaande edities blijkt dat Nederland over een grote groep toptalent beschikt, waarbij de genomineerden alleen het topje van de ijsberg zijn", reageert Angelique Westerhof, directrice van de Dutch Fashion Foundation.

"Met de Dutch Fashion Award willen we deze talenten nationaal en internationaal een platform geven."

De Dutch Fashion Awards worden sinds 2007 uitgereikt. Ontwerpers die in aanmerking willen komen voor de modeprijs moeten Nederland als thuisbasis hebben en minstens vijf achtereenvolgende seizoenen een collectie op de markt hebben gebracht. De Dutch Fashion Awards worden 4 november uitgereikt in Den Haag.