AMSTERDAM – Zaterdag gaat het nieuwe woonseizoen van start met de negentiende editie van de Woonbeurs Amsterdam. Tot en met 2 oktober is de Amsterdam RAI een feest van primeurs, met de nieuwste ontwikkelingen en bergen wooninspiratie.

De huidige woontrends staan in het teken van kleur. Zwart-wit contrasten zijn zeldzaam, maar alle kleuren van de regenboog zijn goed vertegenwoordigd.

Dé kleurhit van dit seizoen is fluo. In alle sfeerhuizen van de woonbladen, zoals vtwonen en het jarige Ariadne at Home, was een fluorescerende 'touch' te vinden.

Natuur

Hoewel de fluo-trend anders doet vermoeden, speelt de natuur een grote rol in de woonwereld. Ontwerpers laten zich graag inspireren door flora en fauna en maken gebruik van natuurlijke materialen.

Soms heel letterlijk door een complete wand met planten te bekleden. Een hoofdrol is dit jaar weggelegd voor de vogel. Zij is terug te vinden op behang, schilderijen en als 3D-woonaccessoire.

Hergebruik

Woonbeurs Amsterdam brengt ieder jaar design-primeurs,maar daarnaast inspireren veel exposanten dit jaar tot hergebruik. Kanten kleedjes worden verwerkt tot lampen en vloerkleden. Oude stoelen worden opgeknapt en 'als nieuw' gepresenteerd.

Traditionele technieken, zoals borduren, worden omarmd en veelvuldig toegepast. Bijzonder is dat het accent ligt op het toevoegen van waarde. Kapot servies wordt gerepareerd met goud. De scheuren mogen zichtbaar blijven, de geschiedenis van een gebruiksartikel maakt het product begerenswaardig.

Meesterlijk

Dat duurzaam consumeren niet gelijk staat aan stoffig is te zien op 'Meesterlijk', een beurs in samenwerking met de Woonbeurs Amsterdam. Hier wordt gesproken over 'nieuwe luxe'. Dit staat voor maatwerk, authenticiteit en oorspronkelijkheid.

Met bijzondere meubels, sieraden en tassen wordt de consument verleid tot een lange termijn keuze. Speciaal gemaakt voor jou, de relatie tussen ontwerper en consument staat centraal.

Je huis een thuis

Een opvallend fenomeen. De opkomst van thuiswerken is duidelijk zichtbaar op de beurs. Speciale bureaus die niet misstaan in een design kantoor, maar tegelijkertijd sfeer geven aan de woonkamer.

Ook op het gebied van keukens en domotica (huisautomatisering) lijkt het alsof we ons steeds meer terug trekken in huis. De keukens worden luxer en de domotica voorziet ons huis van alle gemakken. In combinatie met authentieke, hergebruikte spullen creëert eenieder een uniek thuis.

Uniek thuis op Woonbeurs Amsterdam