De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor een terugblik op de 60s, vooral met uitgesproken prints en ‘shift’ jurkjes als silhouet.

Zomer 2011 stond in het teken van de vrijgevochten jaren ‘70, terwijl designers voor dit kleurrijke najaar net iets verder terugkijken richting de jaren ‘60. Zo kwam Alberta Ferretti met een uitgesproken collectie waar zelfs knielaarzen in velours en geometrisch gevormde jurkjes de boventoon voerde.

Zoek naar looks die doen denken aan een hedendaagse Twiggy met haar elfige stijl en artistieke uitstraling qua kledingkeuze. Androgyne, mod-achtige silhouetten en hooggesloten bloesjes zijn bovendien favoriet bij stijlicoon van het moment, Alexa Chung, waar de kunst zo vanaf kan worden gekeken. Sociaal en maatschappelijk gebeurde er bovendien veel in de 60s en dat werd gereflecteerd in de mode van o.a. designer Mary Quant die het mini-rokje uitvond en de ‘pillbox’ hoed die voor het eerst werd gedragen door Jackie Kennedy.

Giambattista Valli koos voor het najaar bovendien voor een minder ‘froufrou’-achtige aanpak (waar hij bekend om staat) met heldere silhouetten die geometrische patronen combineerde met bloemmotiefjes in enkele sterke kleuren. Ook een vloerlange jurk in zwart-wit, monochroom pallet en een opbollende rok bracht ons weer helemaal terug naar de 60s.

Alberta Ferretti

‘Shift’jurkjes en tuniekjes waren overal op de catwalk van Alberta Ferretti en bovendien uitgevoerd in een betoverende, iets psychedelische print. Blokken aan kleur als turquoise werden gecombineerd met opvallende, fluwelen laarzen terwijl de beauty look van de modellen verder licht en naturel werd gehouden.

Geraffineerde bewerkingen en borduursels op rok of jasje oogden extra chique en bovendien meer modern in de mix met donkergrijs. De ‘disco bal’ glinstering op een rechthoekig gesneden jasje maakte de gehele collectie tevens weer overduidelijk 60s geïnspireerd.

Jil Sander

Jil Sander’s collectie voor zomer 2011 was een van de best gewaardeerde van het vorige seizoen, en deze keer waren ook veel volumineuze silhouetten te bewonderen die weliswaar een knipoog geven naar de jaren '60. De cocoon-vormige jas met uitgesproken, oranje bloemenprint tegen een stevige, zwarte stof was duidelijk jaren ‘60-waardig.

Ook in detail toonde Jil Sander voor deze winter graag bloemrijke prints, zoals op een enkellaarsje bij nog zo’n cocoon stuk in ijzig en bijna zilverachtig grijs. Kleine breisels in psychedelische kleuren en patroontjes droegen ook bij aan een artistieke, maar meisjesachtige look waarbij een fee-achtig, kort kapsel á la Emma Watson goed zou staan.

Style tips

Voor een retro-achtige look zijn witte lieslaarzen niet de beste optie, maar juist wel kniehoge sokjes in een brogue (mannenschoen) of peep-toe enkellaarsje. Flirty A-lijn jurkjes zijn bovendien net iets gemakkelijker te dragen dan een recht gesneden ‘shift’ jurkje en is helemaal van nu met een mooie print.

Ga ook niet voor een overdosis aan kleur, maar selecteer chique, matte kleuren als beige, zand, helderwit en zwart met hier en daar een uitbarsting aan kleur in de details of met een enkel stuk. Omarm ook vrolijke prints, zoals ruitjes, bloemen en zelfs abstracte, schilderachtige motiefjes, voor een absoluut swingende 60's uitstraling.

Trend Report: Swingende jaren '60