AMSTERDAM - Ondanks een aanzienlijke prijsdaling blijft het Italiaanse eiland Capri de duurste hotelbestemming ter wereld. Dit blijkt uit de Hotel Price Index (HPI) van boekingssite Hotels.com.

De sterke prijsdaling werd deels veroorzaakt door vroegboekkortingen, waarmee hoteliers zich tijdig probeerden te verzekeren van een drukke bezetting. Tijdens de eerste helft van 2011 betaalden reizigers uit de eurozone gemiddeld 203 euro voor een hotelovernachting op Capri.

Genève is de op één na duurste bestemming ter wereld. Het afgelopen halfjaar betaalden reizigers in de Zwitserse stad gemiddeld 187 euro per overnachting, een prijsstijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. New York completeert de top drie. De gemiddelde kamerprijs steeg er met 11 procent naar 171 euro per nacht.

Doha en Abu Dhabi

In Doha en Abu Dhabi, doorgaans prijzige hotelsteden, daalden de gemiddelde hotelkamerprijzen met respectievelijk 28 en 15 procent. Hoewel er geen politieke opstanden plaatsvonden, veroorzaakte de dreiging van de Arabische Lente in beide bestemmingen een daling van het aantal zakelijke reizigers. De toegenomen prijs van vliegtickets – veroorzaakt door een gestegen brandstofprijs – was eveneens van negatieve invloed op de aantrekkingskracht van het Midden-Oosten.

In Sao Paulo, de belangrijkste zakenstad van Brazilië, stegen de prijzen met 25 procent opvallend sterk. Reizigers betaalden er gemiddeld 140 euro voor een overnachting. Ook in Zürich, het financiële hart van Zwitserland, stegen de hotelkamerprijzen met 18 procent aanzienlijk. Hotelgasten betaalden er gemiddeld 155 euro per overnachting, waarmee Zürich de op vijf na duurste hotelstad ter wereld was.

Amsterdam

Met een gemiddelde kamerprijs van 124 euro per overnachting na een stijging van 8 procent staat Amsterdam op de veertiende plaats.